Huizenmarkt 2021 volop in beweging

Huizenmarkt 2021 volop in beweging
24 feb. 2021·
Leestijd:

Ondanks de corona maatregelen van eerder dit jaar blijft de huizenmarkt volop in beweging. Zo zijn er ten opzichte van het begin van vorig jaar al veel meer bezichtigingen gepland. Benieuwd welke trends er nog meer een grote rol spelen op de huizenmarkt 2021? We vertellen je er graag meer over.

Overbieden

Tegenwoordig worden veel huizen verkocht voor een hogere prijs dan de vraagprijs. Overbieden bij een woning zie je steeds vaker. Voorheen was hiervan vaak alleen sprake in grote steden. Dit jaar is de trend overal in het land te zien. In Friesland is in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar bijna de helft van het aantal verkochte huizen boven de vraagprijs verkocht. Mooi voor de verkopers, maar minder mooi voor de kopers die een huis willen aankopen in 2021.

Huizenprijzen

Ondanks de klap van de coronacrisis blijven de landelijke huizenprijzen in 2021 naar verwachting stijgen. In vergelijk met het vierde kwartaal in 2019 zijn de Friese huizenprijzen met maar liefst 13% gestegen. Gemiddeld zal een woning volgens economen nog eens 5% duurder worden ten opzichte van vorig jaar. De huizenprijzen en woningaankopen hebben tot nu toe weinig last van de zwakke economie. Dit komt mede doordat er weinig woningen op de markt komen. Het aanbod van woningen blijft achter op de vraag ernaar. Voor 2022 wordt een stijging van 1% verwacht.

Toename werkloosheid

Hoewel de toekomst er rooskleuriger uit ziet met het zicht op economisch herstel na de coronacrisis, is het niet te vermijden dat het aantal werklozen in 2021 zal toenemen. Wanneer de overheid de subsidieregelingen terug laat draaien, komen de werknemers op straat te staan. Indien bedrijven hun reorganisatieplannen daadwerkelijk doorzetten, zal dit ook één van de gevolgen zijn. Deze toename in de werkloosheid zal gevolgen hebben voor de woningmarkt. De woningaankopen zullen naar verwachting in 2021 dalen met 10% en in 2022 met 5%.

Meer leefruimte

De stijgende prijzen van woningen vinden we niet in de grote steden, maar in randgemeenten en kleinere steden elders in het land. De oorzaak ligt bij de rekbaarheid, die is er bij de huizenprijzen in de grote steden wel uit. Nederlanders willen niet nóg meer betalen. Een trend die dit bevestigd is het groeiend aantal kopers uit de randstad die een woning kopen in Friese dorpen. Deze groei is bijna verdubbeld ten op zichte van 2019.

Daarnaast verandert ook de woonvoorkeur van de nieuwe kopers. Extra ruimte in en om het huis wordt steeds belangrijker. De afstand van en naar het werk steeds minder. Dit is mede een gevolg van de corona maatregelen, waarbij we allemaal veel meer thuis gingen werken.

Woonlasten en hypotheek

De hypotheekrente is één van de belangrijkste pijlers om te zien hoe het met de woningmarkt is gesteld. De hypotheekrente is historisch laag. Naar verwachting zullen centrale banken doorgaan met steunaankopen. De vooruitzichten blijven daarom voor de rente en de woonlasten positief. Indien de hypotheekrente stabiliseert, groeit het bedrag wat kopers kunnen lenen niet meer. Dit houdt in dat het gunstige effect van de lage hypotheekrente geleidelijk af zal nemen op de woningmarkt.

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

Lees verder 19 dec. 2024

Checklist huis kopen

Heb je een leuk huis gezien? Dan wordt het tijd om aan de slag te gaan. Of het nu je eerste koophuis is of niet, het blijft altijd een spannend proces. Om je te helpen hebben we een checklist gemaakt met alle stappen die je moet zetten bij het aankopen van een huis.

Lees verder 18 dec. 2024
Back to top