Geen idee wat je moet bieden? Zo kom je tot jouw ideale prijs en strategie! Bij het kopen van een huis, is het uitbrengen van een bod bijna niet meer weg te denken. Wanneer het bod te laag is, is de kans groot dat je niet serieus wordt genomen of dat je wordt overboden. Met behulp van de juiste voorbereidingen, biedstrategie én een NVM-makelaar bied jij de juiste prijs.
Biedingsvormen
Voordat je een goed uit kunt brengen, is het belangrijk om te weten welke biedingsvormen bestaan. De vorm wordt bepaald door de verkoper van de woning. Hieronder leggen we je de verschillende vormen graag uit:
- Onderhandelen
Je kunt zowel een schriftelijk als een mondeling bod uitbrengen. Wanneer je een tegenbod ontvangt, ben je in onderhandeling. Weet jij al wat je maximaal wil uitgeven? Dan kan je gelijk een eindbod doen met een einddatum en tijd voor de reactie van de verkoper.
- Verkoop bij inschrijving
Onderhandelen komt bij deze vorm niet aan de orde. Hierbij geef je jouw ultieme eindbod door aan de verkopende makelaar voor een bepaalde datum en tijd. Op basis van de verschillende biedingen wordt een koper uitgekozen.
- Online bieden
Via een online platform kan je een bod uitbrengen op een huis. Vaak zie je hier wat er precies is geboden en kan je automatische biedingen instellen wanneer je wordt overboden. Deze gaan tot een zelf gekozen maximaal bedrag.
- Veiling
Dit kan zowel een vrijwillige als executieveiling zijn. Voor een vrijwillige veiling wordt vaak gekozen als er wordt verwacht dat hier een hogere opbrengst uit komt. Bij de executieveiling wordt niet alleen de woning verkocht maar ook het bezit. Hiermee worden openstaande schulden afgelost.
De weg naar jouw ideale bod
Nu je weet wat de verschillende biedingsvormen inhouden, ben je er nog niet. Hoe ga je nu verder? Begin met het bepalen van jouw onderhandelingsruimte, wat is voor jou de ideale en maximale prijs? Samen met een NVM-aankoopmakelaar bepaal je of dit in het verlengde ligt van de werkelijke waarde van de woning. Vergeet niet rekening te houden met de voorwaarden die je stelt aan je bod. Deze kunnen invloed hebben op de keuze van de verkoper. Houd er rekening mee dat tijdens de onderhandelingen, er nog steeds bezichtigingen mogen plaatsvinden. Hieruit kunnen ook nieuwe biedingen voortkomen.
Overbieden
Heb jij de financiële ruimte en wil je met zekerheid met kop en schouders boven andere bieders uitsteken? Dan kan je ervoor kiezen om (fors) over de vraagprijs te bieden. Dit gaat niet gepaard zonder risico’s, zo kun je het bedrag boven de waarde van de woning niet lenen. Daarnaast kan een plotselinge daling van de huizenprijzen na de koop kunnen ervoor zorgen dat je woning sneller onder water komt te staan.
Je bod is aangenomen, maar dan ...
Gefeliciteerd, je bent het eens geworden met de verkoper maar is dit dan ook al bindend? De koop is pas definitief als beide partijen de koopakte hebben getekend. Hierna heb je als particuliere koper nog drie dagen bedenktijd. Wanneer je na deze drie dagen nog wil afzien van de aankoop, kan dat alleen op basis van de ontbindende voorwaarden.