Risico's lage rente

Risico's lage rente
24 sep. 2021·
Leestijd:

De hypotheekrente is historisch laag. Wil je binnenkort een huis kopen en een hypotheek afsluiten, dan is dat natuurlijk ideaal. Toch brengt de lage hypotheekrente ook risico’s met zich mee. Wat zijn deze risico’s en wat merk je hiervan in je dagelijks leven?

Rente

Rente is de vergoeding die banken, bedrijven of huishoudens elkaar rekenen voor het lenen of sparen van geld. De verhouding tussen vraag en aanbod op de markt naar leningen en besparingen, bepaalt de hoogte van de rente. Dat de rente historisch laag is betekent veel voor ons spaargeld, onze hypotheek en ons pensioen.

Invloed op ons dagelijks leven

Als je geld spaart, levert dit minder spaarrente op dan voorheen. Leen je geld voor de aankoop van een huis, dan is dat goedkoper. Omdat geld lenen zo goedkoop is geworden, zijn hypotheekbedragen en daarmee ook de prijzen van huizen sterk gestegen. De lage rente is de belangrijkste oorzaak van de prijsstijgingen op de huizenmarkt. Op de oververhitte huizenmarkt is in augustus opnieuw een record gevestigd. In een jaar tijd is er een prijsstijging merkbaar van 17,8%.Ook investeerders zijn meer geïnteresseerd in het kopen van huizen, omdat de rente op spaargeld is teruggelopen.

Starters

Door de oververhitte markt, nemen kopers steeds meer risico’s. Vooral als starter kun je je gedwongen voelen om maximaal te lenen en een aflossingsvrije hypotheek te nemen. Ondanks de lange rente zijn de financieringslasten gestaag toegenomen. Voor starters en jongere huizenbezitters is de financieringslast van een gemiddelde koopwoning nu vergelijkbaar met het niveau van vlak voor de vorige huizenmarktcrisis. Hoe groter de druk op betaalbare woningen, hoe meer kredietrisico banken lopen.

Om grote problemen te voorkomen, zou Nederland huizenkopers minder fiscaal voordeel moeten geven, aldus Klaas Knot, president Nederlandsche Bank.

Wil jij binnenkort verhuizen, maar maak je je zorgen over de financiering? Neem contact met ons op. Onze adviseurs staan voor je klaar.

Andere interessante nieuwsartikelen

Hoe verloopt de eindinspectie van een woning?

Een eindinspectie is de laatste controle van een woning voor de overdracht. Hierbij loopt de koper, vaak samen met een makelaar, door de woning om te kijken of alles in de staat is zoals afgesproken. Dit omvat het controleren van de werking van vaste installaties (zoals verwarming en elektrische apparaten), het controleren op nieuwe schade, en het nagaan of afgesproken meubels of apparaten aanwezig zijn. Deze inspectie vindt meestal vlak voor of op de dag van de overdracht plaats.

Lees verder 24 sep. 2024

Checklist huis kopen

Heb je een leuk huis gezien? Dan wordt het tijd om aan de slag te gaan. Of het nu je eerste koophuis is of niet, het blijft altijd een spannend proces. Om je te helpen hebben we een checklist gemaakt met alle stappen die je moet zetten bij het aankopen van een huis.

Lees verder 27 aug. 2024

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

Lees verder 29 jul. 2024
Back to top