Bij de verkoop en koop van een woning is de eerste vraag die iedereen stelt; wat is de waarde? Zo kom je erachter welke vraagprijs hoort bij het te verkopen huis en welk bod jij gaat doen als je een huis wilt kopen. Maar wat is de verhouding tussen de vraagprijs en de daadwerkelijke waarde van een woning? En wat heeft de WOZ-waarde daarmee te maken? Wij snappen de eventuele verwarring, daarom zetten wij het graag voor je op een rijtje.
Hoe wordt de waarde van een woning vastgesteld?
Bij het vaststellen van de waarde van een woning wordt er gekeken naar:
- De ligging
In welke wijk of straat staat de woning, hoe is het uitzicht, wat staat er in het bestemmingsplan en welke ontwikkelingen spelen er in de buurt. - Soort woning
De belangrijkste factor hiervan is in welke staat van onderhoud het is. Daarnaast is het erg belangrijk om te weten hoe duurzaam de woning is, welke energielabel hangt er aan jouw huis? - Soortgelijke woningen
Bij het vaststellen van de waarde wordt er ook gekeken naar de prijzen van vergelijkbare woningen in de nabije omgeving die onlangs zijn getaxeerd of verkocht.
Wil jij een huis kopen en ben je benieuwd of de waarde van de woning overeenkomt met de vraagprijs? Dan kun je een aankoopmakelaar inschakelen. De aankoopmakelaar behartigt jouw belangen en zorgt ervoor dat jij het huis koopt tegen de beste prijs een voorwaarden. Ben je benieuwd naar de waarde van je eigen woning? Dan kun je een gratis waardebepaling uit laten voeren door een verkoopmakelaar. Zij komen gratis en vrijblijvend bij je langs om jou onder andere te vertellen wat jouw woningwaarde is.
Hoe wordt de vraagprijs bepaald?
Bij het bepalen van de vraagprijs wordt in pricinpe naar dezelfde factoren gekeken. Toch ligt de vraagprijs tegenwoordig vaak boven de waarde van de woning. Dit heeft onder andere te maken met de krappe woningmarkt. Is een woning 'instapklaar', 'onlangs gerenoveerd' of in een bepaalde prijsklasse, dan is de kans groot dat de vraagprijs hoger ligt dan de waarde van het huis. Kortom; het heeft allemaal te maken met vraag en aanbod. Maar wees gerust, je hoeft dit niet allemaal zelf uit te zoeken de verkopend makelaar ondersteunt jou in het vaststellen van de uiteindelijke vraagprijs van je woning.
Wat is de WOZ-waarde?
Naast de waarde van de woning en de vraagprijs is er ook nog de WOZ-waarde. Dit wordt door de gemeente ieder jaar vastgesteld op basis van de ligging en oppervlaktegegevens. Zo bepaalt de gemeente hoeveel belasting je voor je huis moet betalen. Ze houden dus geen rekening met het feit dat jij bijvoorbeeld onlangs een nieuwe badkamer hebt. Daar komt bij dat de WOZ-waarde uit gaat van het bedrag dat de woning zou moeten opbrengen op 1 januari van het voorgaande jaar. Hierdoor kunnen de WOZ-waarde en de daadwerkelijke woningwaarde flink uit elkaar liggen. Ben jij benieuwd naar de WOZ-waarde van je woning? Deze vind je gemakkelijk terug via het WOZ-waardeloket.